Sarah's Sweeties corona maatregelen

27 maart 2020

Coronacrisis en Sarah’s Sweeties: veiligheid voorop
Informatie over: versturen, voorraad en de invloed op het bedrijf


Deze pagina zal indien nodig aangepast worden aan de actuele situatie.
Bijgewerkt op 25 april


Versturen en virus vrij houden
In tegenstelling tot wat men eerst dacht, is gebleken dat het virus toch kan overleven op oppervlakken. Het langst op roestvrijstaal en plastic. Dus de gestipte plastic verzendzakken voor hele grote bestellingen worden nu niet gebruikt. Op absorberende materialen als textiel en papier kan het virus moeilijk overleven. Ik ben nu dus extra blij met mijn 100% papieren enveloppen, die het meest gebruikt worden.
Hoe zit dat dan? Alleen onder ideale omstandigheden blijft het virus intact. Wat die precies zijn, is moeilijk te achterhalen. Wel waar het virus niet goed tegen kan namelijk: uitdroging, warmte en zonlicht (bron: o.a RIVM en Medisch Centrum Huisartsen, België). Naar mijn idee zijn vochtig, koud en donker dan omstandigheden waarin de Sweeties en andere producten beter niet opgeslagen kunnen liggen. Gelukkig is dat ook niet het geval.
Het RIVM acht de kans op besmetting via een virus via een oppervlak overigens heel erg klein. En ook dan is er alleen besmettingsgevaar via mond en neus, niet via de huid. Je kunt de envelop en de Sweeties dus rustig aanpakken en uitpakken. Maar was daarna voor de zekerheid wel je handen met water en zeep zoals het RIVM aanraadt. Zo voorkom je dat je ongemerkt bacteriën verspreidt als je aan je gezicht zit.
De Sweeties en andere producten liggen in een eigen afgesloten voorraadruimte. Alleen ikzelf en een vaste verzendhulp komen daar binnen. Mocht ik ziek worden, dan neemt zij het verzenden over. Als ik ga versturen was ik thuis mijn handen en bij de berging ontsmet ik het slot en de deur en mijn handen. Bij het postservicepunt scan ik of een medewerker achter de balie zelf de zendingen in en gaan ze direct in een postzak. Ze hebben daar 1,5 meter en maximaal 3 mensen tegelijk maatregelen. Ik verstuur vaak wat vroeger, omdat het er extra druk is, vooral eind van de middag. Ook verzend ik niet elke dag om mijn buitenshuis momenten wat te beperken. Je zending is ongeveer 24 uur onderweg en wordt grotendeels machinaal gesorteerd en verwerkt. Tijd genoeg om eventuele virussen onschadelijk te maken. Hulde trouwens aan alle postmedewerkers en bezorgers die zorgen dat wij in deze lastige tijd gewoon kaartjes en pakjes kunnen sturen en ontvangen. Door de drukte doen sommige pakjes er iets langer over, dat staat ook op de site van PostNL.
Wil je zelf uitgebreidere informatie dan raad ik deze site van postNL aan waar heel veel vragen over corona en post beantwoord worden:

En voor wat meer informatie over hoe goed het virus overleeft buiten lichaam van mens of dier en hoe besmetting in zijn werk gaat verwijs ik je graag naar de site van het RIVM. Met name deze pagina over het voorkomen van besmetting:

Zijn er genoeg Sweeties? Of moeten we hamsteren?
Misschien vraag je je ook af of er genoeg Sweeties op voorraad zijn voor een zorgeloze lente en zomer met blote benen. In principe wel. Het grootste deel van de collectie – zowel de basiskleuren als limited editions – is al gemaakt voordat het coronavirus in Europa toesloeg. Slechts een paar limited editions worden deze en komende maand gemaakt.
Ik heb nu bijna dagelijks contact met het confectie bedrijf dat de Sweeties maakt. Zij zijn altijd al streng op medewerkers die verkouden zijn en letten nu extra goed op. Er zijn nog bijna geen coronapatiënten en er gelden tot half april de strenge regels die sinds maandag 23 maart ook bij ons gelden. Het is nog even spannend hoe het gaat lopen met vervoer in Europa. Maar op korte termijn is er in ieder geval genoeg voorraad om er een mooi hoogseizoen van te maken. Ter extra geruststelling de stoffen en meeste fournituren komen uit en worden gemaakt in Europa.
 
Kan Sarah’s Sweeties tegen een stootje?
Je leest vast regelmatig over de problemen voor bedrijven in deze crisis. Niemand heeft een glazen bol, maar aan de hand van mijn huidige situatie kan ik wel wat voorspellingen doen. Omdat de maatregelen nu doorlopen tot 1 juni begint het wel wat spannend te worden. De Sweeties zijn een echt seizoensproduct ruim zeventig procent van de jaaromzet die nodig is om een stabiel bedrijf te voeren wordt in de periode april t/m augustus verdiend. Omdat ik nu in maart in het voorseizoen en aan het einde van het laagseizoen zit zijn de reserves geïnvesteerd in nieuwe collecties en het potje voor loon gevuld tot half juni. In maart waren de verkopen minder dan voorheen. Of dat door het koude weer of onzekerheid komt weet ik niet. Ik heb er vertrouwen in dat dit nog aantrekt. In de afgelopen tien jaar is wel gebleken dat er een hele leuke en enthousiaste vaste klantenkring is ontstaan. Vanaf de start in 2010 krijg ik regelmatig zulke aardige berichten, dat jullie hopen dat Sarah’s Sweeties een succes wordt en lang bestaat omdat de Sweeties niet meer gemist kunnen worden. Ook na mijn ongeluk in februari kreeg ik weer zoveel lieve berichten om goed voor mijzelf te zorgen en vol te houden met mijn bedrijf. Echt hartverwarmend!
Dus ik heb vertrouwen met een beetje spanning. Ik ben me ervan bewust dat bij sommige van jullie de inkomsten uit bedrijf of werk ook onder druk zullen staan en dat eten en de huur voor een nieuwe Sweetie gaan. Ik ga dan ook niet een hele agressieve verkooptactiek toepassen. En ik ben geen groot bedrijf dat zich enorme kortingen kan permitteren zonder om te vallen. Gelukkig heb ik geen hele grote overheadkosten in mijn bedrijf en privé en toen ik begon in 2010, was er een flinke recessie, dus ben wel wat gewend. We gaan het met elkaar rooien dames!

 

Wil je meehelpen om verspreiding te verminderen door mensen op een leuke manier te helpen afstand tot elkaar te houden? KIjk dan op deze pagina en download een van de houd-afstand-slogans om op je rug te dragen.