Blog over International No Diet Day

International No Diet Day, even een dag zonder: dieet!


De laatste jaren hoorde ik wel eens iets over de jaarlijkse Anti dieet dag op 6 mei. De aanleiding zou een meisje zijn die overleed aan anorexia. En in sommige media werden grappen gemaakt over dat je dan de hele dag taart moest eten. Dit was voor mij iets teveel een verhaal van de klok en niet weten waar de klepel hangt. In 2016  besloot ik mij dus eens wat te verdiepen in de oorsprong, de achtergrond en waar deze dag eigenlijk voor staat. En daar meteen maar eens een stukje over te schrijven. En nu de druk om af te vallen in de Corona-tijd nog groter geworden is deze dag nog actueler.

Wie bedacht deze dag?
In Nederland noemen we deze dag anti dieet dag, wat ik nogal negatief vind overkomen. De Engelse naam is International No Diet Day (INDD) al een stuk neutraler. Deze dag is opgericht door Mary Evans Young een Engelse feministe, die zelf kampte met een eetstoornis. Er waren drie aanleidingen voor haar. De eerste waren de conversaties tijdens de koffiepauzes van een management cursus die zij gaf. Ineens vielen haar de opmerkingen en overwegingen op, haar vrouwelijke cursisten maakten over het wel of niet nemen van een koekje bij de koffie zoals ‘nou eentje dan maar’ en ‘eigenlijk zou ik het niet moeten doen’. Zij kreeg de gedachten, die ook wel eens bij mij op is gekomen, wat zou er gebeuren als vrouwen al de tijd en energie die ze besteden aan diëten en zich zorgen maken over hun uiterlijk aan hun carrière zouden wijden?
De tweede aanleiding was een programma op tv over drie vrouwen die een maagverkleining ondergingen en die totaal geen geestelijke begeleiding kregen. En waarbij allerlei complicaties optraden. En de derde aanleiding was inderdaad een meisje van 15 met maat 42, die heel triest zelfmoord pleegde omdat ze het niet meer kon verdragen dat ze werd gepest als dikkerd. Waar het verhaal dat zij aan anorexia stierf vandaan komt heb ik niet meer uitgezocht. De eerste INDD was een picknick in 1992, die vanwege de regen werd verplaatst naar het huis van Mary Evans Young. Zij kreeg meteen vrij veel publiciteit en de dag sloeg erg aan in de US, Australië en Brazilië.

INDD een dag om je vol te proppen en dik zijn te verheerlijken?
Populistische media en mensen die elke uiting van body acceptance aanzien voor propaganda voor het verheerlijken van dikheid, zetten de INDD graag zo weg. Het is natuurlijk enorm lachen en houdt het lekker oppervlakkig. Maar dit zijn zeker niet de uitgangspunten van deze dag.

Wat dan wel?
  • Het gaat om het vieren van de natuurlijke variaties in (vrouwen)lichamen.
  • Het promoten van een goed zelfbeeld voor mensen in alle maten en vormen
  • Het bepleiten van een gezonde en prettige eetstijl zonder de straf en schuld.
  • Het bevragen van cultureel bepaalde normen die bijdragen aan lichaamsafkeer, ongezonde obsessies met gewicht en eetstoornissen.
  • Het vragen om positieve en meer diverse beelden van mensen in de media.
  • Het bewustzijn vergroten van de gevolgen van de obsessie om gewicht te verliezen voor lichaam en geest.
  • Mensen te informeren over de gevaren die kleven aan dieetpillen, crash diëten en operaties.
  • Om een eind te maken aan gewichtsdiscriminatie en vet-fobieën.
  • En om één dag jezelf lief te hebben en te accepteren zoals je bent.
Het is dus niet een dag exclusief voor dames van formaat, alle vrouwen ondervinden in meer of mindere maten de druk van buitenaf en/of zichzelf om aan een bepaald eenduidig ideaalbeeld te voldoen. En mannen in toenemende maten ook.
Bovenstaand zijn allemaal uitgangspunten en doelen waar ik mij erg in kan vinden en waar ik mij al langer mee bezig houdt en sterk voor maak. Nu ik weet waar INDD voor staat ga ik het dit jaar bewuster vieren. Nee niet met een taart! Dat doe ik wel op 7 mei dan ben ik jarig.
En heb je geen zin in INDD het is 6 mei ook Bellenblaasdag. Ik ga denk ik allebei ga vieren, want ik ben dol op bellenblazen. Met een lichtblauw lintje (symbool van INDD) en bellenblaas ergens in een park of corona-proof op mijn balkon zeepbellen blazen & mijzelf accepteren. Doen jullie ook mee?

En natuurlijk draag ik die dag de 'Mind you own body' button, met als extra teoevoeging het lichtblauwe lintje.
Je vindt de button HIER in de webwinkel en als je wilt plak ik er gratis ook voor jou een lintje aan.


   Foto van drie buttons met de slogan Mind your own body erop. Met lichtblauwe satijnen lintjes eronder geplakt. Dit is het symbool van International No Diet Day

bronnen: Wikipedia over international no diet day. Facebookpagina over INDD. Issuekalender met alle dagen, weken en maanden waarop er aandacht voor maatschappelijke issues gevraagd wordt. Website van internationalblowingbubblesday.