Snoeties informatiepagina

Op deze informatiepagina vind je informatie over het wassen en dragen van je Snoetie(s), zodat je dit zo goed en veilig mogelijk kunt doen. Ook deel ik wat informatie over de gebruikte stoffen en informatie uit het bij mijn weten enige onderzoek dat - tot nu toe - gedaan is naar de werkbaarheid van diverse stofsoorten bij het opvangen van aerosolen in een luchtstroom. 
Als er actuele informatie is of inzichten veranderen dan wordt de tekst aangepast. Deze versie is van 24 november 2021.
De laatste aanpassingen staan vooral in de handleiding direct hieronder en gaan over het wassen van de Snoeties en hoe je ze zolang mogelijk goed houdt.
 

Vertaling & aanvulling van de handleiding die bij de Snoeties zit:

  • Snoeties zijn: een wasbaar niet-medisch neus-mondkapje.
  • De tricotkant is de buitenkant, de binnenkant is van synthetische stof, een geweven polypropyleen. Deze stof kan in tegenstelling tot veel andere synthetische stoffen, goed tegen hoge temperaturen.
  • Het beschermende masker heeft een metalen strip aan de bovenzijde, deze dien je zo te buigen dat de Snoetie zo goed mogelijk aansluit op je gezicht.
  • Het advies is om Snoeties regelmatig te wisselen, volgens de fabrikant elke 2 uur. Houd schone en gebruikte Snoeties gescheiden van elkaar.
  • Was de Snoetie (ook voor het eerste gebruik) met de hand in warm water met zeep. Wil je ze toch in de wasmachine wassen?  Gebruik een waszakje! Er zit een neusijzertje in de Snoetie en dat kan er soms uit floepen en je wasmachine beschadigen.
  • Bij wassen in de machine kan de stof aan de binnenkant gaan pluizen (bij de zwarte en witte varianten) en dat kriebelt. Met de hand wassen is langer plezier hebben van je Snoeties.
  • De inzichten over heet wassen zijn wat veranderd. In principe kun je je Snoetie ook een paar dagen luchten ipv wassen. Toch raad ik aan om ze tussendoor ook te wassen en niet alleen maar te luchten.
  • Extra tip van de fabrikant: jaag er na het wassen en drogen en vóór gebruik even een dot stoom doorheen met je stoomstrijkijzer. Op enige afstand; het is niet de bedoeling dat je je Snoetie plet met het strijkijzer. Heb je die niet? Breng water aan de kook en houd de Snoetie in de stoom. Pas op je vingers!
Tip: Om zolang nogelijk plezier te hebben van je Snoetie(s) kun je ze het beste op de hand wassen. Spoel ze goed uit en laat aan de lijn drogen.
 
 

Gebruik van je Snoetie(s)

  • Houd schone en gebruikte Snoeties gescheiden van elkaar.
  • Doe je Snoetie na gebruik niet onbeschermd in je tas of zak. Gebruik je twee dezelfde zakjes zet er dan op welke voor de schone en welke voor de vieze Snoeties is om verwisseling te voorkomen. Was ook de verpakking na gebruik af en toe met water en zeep. En laat het snel en goed drogen.
  • Zit niet of zo min mogelijk met je handen aan je gezicht en Snoetie. Als je hem afzet, doe dat dan met de oor-elastieken (Snoetie #1). Of trek de Snoetie #2 met hoofdbandjes over je hoofd.
  • Draag de Snoetie over je neus en mond en niet als kin-steun. Juist als je met mensen praat, bescherm je elkaar door de Snoetie je ‘consumptie’ op te laten vangen.
  • In het OV is officieel bij elke rit een nieuw mondkapje verplicht. Reis je heen-en-weer, neem dan twee Snoeties mee.
  • Kijk op deze pagina van de Rijksoverheid voor actuele en uitgebreide richtlijnen over mondkapjes en het OV.

Tips Snoetie #1: draag je een bril en/of hoortoestel of heb je gevoelige oren? Met een stukje elastiek of een touwtje trek je de oor-elastieken op je achterhoofd naar elkaar toe tot een hoofdbandje. Zijn de oorlussen wat te lang draag ze dan gekruist zoals op de foto. Wil je mij in actie zien? Op Facebook plaatste ik HIER een video-instructie.

foto van vrouw die snoetie #1 draagt met de oorlussen zoals ze bedoelt zijn rond elk oor een, ze heeft halflang haar in een lage knot Foto van vrouw met snoetie #1 met de oorlussen gekruist zodat ze korter worden, ze heeft halflang haar in een lage knot Foto van vrouw met snoetie #1 van de achterkant de oorelastieken zijn achter op haar hoofd naar elkaar toegetrokken met een rood stuk elastiek met een knoop erin

Snoetie #2
Er is een nieuw model bijgekomen, deze heeft twee verstelbare elastieke hoofdbandjes. Zie de foto hieronder. Ze zit prettig, maar gaat wat minder makkelijk op en af dan de Snoetie #1 en is daardoor, naar mijn mening, vooral geschikt voor momenten dat je hem langer draagt en rutig op kunt doen. Het is wel weer fijner dan het bij elkaar trekken van de oorlussen. Let op, niet geschikt als je een groot hoofd en/of een grote bos haar hebt.
Op Facebook staat HIER een instructie video over het opzetten van Snoetie #2


Foto van Snoetie #2 met elastieken hoofdbandjes gefotografeerd op vrouw vanaf de zijkant je ziet het schuifje waarmee je de bandjes kunt verstellen in lengte
 


 
Gebruikte stoffen

De buitenkant van de Snoeties is gemaakt van stoffen die over waren na de productie van de Sweeties. Natuurlijk heb ik die bewaard en niet weggegooid. Ik ben blij dat ze nu zo goed van pas komen. De basis van deze stoffen is katoen of viscose met altijd een beetje elastan erdoor.
Het materiaal van de binnenkant is ingekocht door de fabrikant van de mondkapjes. Hij noemt het een medisch membraam, maar let op: dit maakt de Snoetie desondanks géén medisch mondkapje. Polypropyleen is een synthetische stof die o.a. in de meubelindustrie gebruikt wordt en heel goed tegen hoge temperaturen kan.
Ik heb het tot nu toe enige onderzoek naar de doorlaatbaarheid van stoffen van kleine druppeltjes, de zogenaamde aerosolen, doorgespit. Hier vind je de link naar een samenvatting/conclusie van dit onderzoek. Wil je dit onderzoek gebruiken om zelf iets te ontwikkelen, dan raad ik je aan om door te klikken naar het hele onderzoek en ook de pagina met de stofspecificaties te downloaden. Veel mensen denken nu dat zijde chiffon de beste stof is en dat is niet zo.

Een paar interessante bevindingen:
Tijdens praten, lachen, hoesten en niezen stoten we kleine en grotere deeltjes uit. Er zijn twee manieren waarop stoffen deze ‘vangen’. Ten eerste door de dichtheid van het weefsel, zoals heel dicht geweven katoen. Een andere factor zijn de specifieke eigenschappen van het materiaal. Sommige stoffen zijn meer elektrostatisch dan andere, en binden daardoor deeltjes aan zich. Voorbeelden van dergelijke stoffen zijn: zijde (geen chiffon kwaliteit), flannel (geruwde katoen. De onderzoekers testten een variant met polyester erin), synthetische (polyester) chiffon (testen uitgevoerd met een a-typische variant gemengd met elastan).
Een combinatie van twee van zulke stoffen of meerdere lagen van dezelfde stof vergroot de werkbaarheid van een mond-neuskapje aanzienlijk. Bijvoorbeeld een zijden sjaal (geen chiffon) in vier lagen gevouwen werkt heel goed. Jammer genoeg mag een sjaal niet als mondkapje in het OV gebruikt worden.
Verder is de pasvorm heel belangrijk. Bij openingen van meer dan één procent van het oppervlak van het mondkapje wordt de werkbaarheid al minder.
 
De Snoetie is niet van dichtgeweven katoen. Ik pretendeer dan ook niet het allerallerbeste mondkapje ter wereld te maken. Mijn vraag aan de onderzoekers over tricot is helaas niet beantwoord. Ik koos ervoor om te werken met de stoffen die ik over had. De tricot is wel van katoen of van viscose, dat normaal gesproken in ieder geval dezelfde draageigenschappen heeft als katoen.
Door het gebruik van de synthetische binnenkant, voldoet de Snoetie wel aan de aanbeveling van twee lagen stof met verschillende eigenschappen. Omdat de voeringstof van de Snoetie geweven is, heb ik afgezien van nog een extra laag aan de binnenkant. Bij non-woven stof wordt dat wel aanbevolen in verband met het eventueel inademen van losse vezeltjes. Mocht je de synthetische stof op je huid toch vervelend vinden, dan kun je natuurlijk zelf een dun lapje zijde of katoen aan de binnenkant aanbrengen. Bijvoorbeeld een ouderwetse zakdoek.
 
 
Nog wat extra informatie:

  • Een neus-mondmasker beschermt de ander, niet jouzelf, tegen de overdracht van virusdeeltjes. Al zijn er nu ook geluiden dat het ook jezelf enigszins beschermt. Wil je een sterkere bescherming? Koop dan een FPP2-masker met CE keurmerk. Dit is in principe een wegwerp kapje.

  • Snoeties zijn géén vervanging van de geldende adviezen om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan

  • Houd zoveel mogelijk 1,5 meter afstand. Niezen en hoesten doe je in je ellenboog (ook als je je Snoetie draagt). Was regelmatig je handen met zeep (minimaal 30 seconden) en blijf binnen als je ziekteverschijnselen hebt!

 

Deze tekst is een eigen tekst van Sarah's Sweeties en mag niet zonder toestemming gebruikt worden. Mocht je (delen) van deze tekst willen gebruiken, neem dan eerst even contact op via de mail info@sarahssweeties.nl