Op maat gemaakt grote maat etalagepop

En we noemen haar… Elisabeth

 
Nee Sarah van Sarah’s Sweeties heeft geen kind gekregen. En ook geen hondje. Elisabeth is de naam van de etalagepop-met-grote-maat waar de Sweeties en jurkjes op gefotografeerd worden. Zij vond het belangrijk dat de pop haar klanten zo goed mogelijk weergeven. Het vinden en uiteindelijk laten maken van een realistische etalagepop was wel een hele bevalling. In dit blog vertelt ze hierover.
 
Waarom een etalagepop met een grote maat?
Voor elke kledingwinkel zijn etalagepoppen belangrijk om de kleding goed te laten zien. Op een pop met een mensenfiguur komt de kleding meer tot leven dan op een hangertje. Dit geldt zeker ook voor een webwinkel. Er is al een extra drempel omdat je de kleding niet kunt voelen en live kunt zien en passen. Als de foto’s dan geen geloofwaardige en duidelijke weergave zijn van de kleding, dan ga je als klant toch nog even verder kijken.
Nu heb ik met mijn unieke product, katoenen onderbroeken met pijpjes die het probleem van schurende bovenbenen oplossen, geen last van winkels die precies hetzelfde verkopen. Maar ik vind het héél belangrijk dat de foto’s mooi en duidelijk zijn. En dat de etalagepop een gemiddelde weergeeft van het grotere vrouwenlichaam. Hoe frustrerend is het toch om grotere matenkleding op heel slanke modellen of poppen te zien… Al zijn er allerlei pseudo-wetenschappelijke onderzoeken die beweren dat dikke dames toch liever naar slanke modellen kijken. Zou dat misschien komen omdat die een ‘beter’ imago hebben dan dikkere dames? Gelukkig is dat imago flink aan het verbeteren en waar ik kan doe ik mijn best om daaraan mee te werken. Afijn, ik dwaal een beetje af. Terug naar mijn etalagepop Elisabeth.
 
Barbie in het groot: de onrealistische wereld van de etalagefiguren
Wat was ik destijds verheugd dat mijn online zoektocht een etalagepop in maat 48-52 opleverde. En nog dicht bij Amsterdam ook! Maar hoe groot was mijn schrik toen ik binnenstapte in de showroom... De ‘dikke’ pop stond er niet opgesteld, maar wel de reguliere poppen. Man oh man, die waren écht mager: dijen zonder enige ronding nog dunner dan mijn bovenarmen, holle buiken, nergens een heup te bekennen. Niet alleen dikke dames moeten het kennelijk doen met een veel slanker ‘evenbeeld’, ook slanke dames moeten eraan geloven. In het echte leven zouden deze dames – en ook heren – geheid van hun stokje gaan. Gelukkig waren ze van kunststof en stonden ze met een metalen pin vastgeklonken aan een plaat.
Mijn ‘dikke’ pop werd vervolgens binnengebracht en in elkaar gezet. En inderdaad, vergeleken met die andere poppen was ze flink aan de maat. Op strategische punten wel te verstaan. Boezem en billen dus. Maar ook zij had een bijna holle buik en nogal afgeslankte benen. De pijpjes van de Sweetie (maat 46/48) zwabberden er gewoon omheen. Ja, je ziet het goed: dat is de rechterpop op de foto. Zij bewijst nu haar diensten aan de beenmode van Sarah’s Sweeties.
 
Foto van dikke vrouw in zwart strak jurkje tussen twee etalagepoppen met een grote maat. Gefotgrafeerd tegen een witte achtergrond.
 
De schepping van Elisabeth
De pop links, dat is Elisabeth. Zoek de verschillen. Ik kocht toch de pop van de etalagepoppen firma. Deze kon als basis dienen voor een pop op maat. Met klei maakte een modellenmaker een buik, billen, een paar stevige dijen en bijpassende boezem op de gekochte pop. Wat wel echt anders is dan de werkelijkheid, is de ruimte tussen haar dijen, die hebben wij nu juist vaak niet, vandaar dat schuren! Maar dat was noodzaak, want ik moet Elisabeth natuurlijk wel een Sweetie aan en uit kunnen trekken en helaas beweegt ze niet zo mee.
Ze werd eigenlijk voor de Sweetie maat 46/48 net iets aan de dikke kant, bijna maat 50. Maar gelukkig hebben alle Sweeties een flink pasbereik. Van het beeld van klei werd een mal gemaakt. Hierin werd van kunststof de pop gemaakt. In de loop van de tijd had ze verschillende namen, en ten slotte is Elisabeth blijven hangen. Krachtig en voornaam, dat vinden we wel goed bij haar passen.
En ja als je haar vergelijkt met mij (in het midden), dan heeft ze wel een wat gestroomlijnder silhouet. Want het blijft toch een etalagepop en een beetje een droombeeld.
Foto's van de op maat gemaakte etalagepop met een grote maat Elisabeth is haar naam. Links heeft ze basiskleur Pretty in black Sweetie aan en rechts basiskleur No nude please Sweetie

De kleur van de pop
Nog kort iets over de kleur van de pop. Het lag voor de hand om haar een realistische huidkleur te geven, maar wat is huidkleurig? Er zijn zoveel tinten, van bleekwit tot diep donkerbruin… Veel te moeilijk om te kiezen. De spierwitte kleur tegen de witte achtergrond  vind ik daarnaast een mooie, cleane uitstraling hebben. De Sweeties trekken zo alle aandacht. En daar gaat het uiteindelijk om. Elisabeth blijft een pop en geen mens. Al heeft ze dan een naam.

 
Wat vind jij? Is het belangrijk om kleding op een pop of model te zien die bij benadering op jouw figuur lijkt? Of maakt dat je niks uit?
 
Sarah’s Sweeties onderbroeken met pijpjes van natuurlijke materialen kun je HIER allemaal bekijken.
Maten: 38/40 t/m 58/60 de beide basiskleuren en de meeste limited editions. Prijzen vanaf € 32,75.