Geen panty miskopen meer


Sarah’s Sweeties beenmode getest op vrouwen


 

Vanaf mijn jeugd heb ik al een fascinatie voor maillots en panty’s. (Nee, ik ben géén fetisjist, maar toen ik nog een kleuter was, verfde mijn moeder wel een panty paars voor mij, zo lief.) In dit blog lees je over pantyblunders en -ergernissen en deel ik handige kennis over materialen en pasvorm. Plus een kijkje achter de schermen bij het beenmode-testteam dat alle beenmode van Sarah's Sweeties uitprobeerde.
 
Waarom beenmode in de collectie?
Toen ik door de Sweeties steeds vaker jurken en rokjes begon te dragen, begon ik fijne panty’s te missen. Het is toch zonde als die leuke jurken de helft van het jaar in de kast blijven hangen omdat het te koud is om ze zonder panty, maillot of kniekousen te dragen?
Veel Sweetie-fans deelden die ervaring. Zo ontstond het plan ook beenmode te gaan verkopen via de webwinkel. Ook gebaseerd op mijn eigen ervaring, was de belangrijkste vraag daarbij: hoe behoed ik mijn klanten voor de zoveelste miskoop? Het aanbod is tegenwoordig gelukkig groter dan in 1995. Toen deed ik voor de Viva een panty-test met de redactie, die ook lekker gevarieerd was in maten en lengtes. In het verlengde daarvan kwam ik op het idee om de beenmode die ik vond te laten testen door een panel van dames met maat 42/44 t/m 54/56. Ook weer met verschillende beenlengtes. Zo kan ik een goed passend advies per product geven, redeneerde ik.

Foto van een pagina van de Viva panty test een model draagt verschillende panty's en leest een krant. Het lijkt of ze op een rode balk zit.
 Een goed begin Viva's grote panty-test in 1995.
Foto's: Paul van Raalte, productie & styling: Sarah Notenboom

 

Beenmode miskopen: waarom doen we die zoveel?

Groen en geel ergerde ik mij als ik de zoveelste beenmodemiskoop deed. En ik ben niet de enige: het is een veelbesproken onderwerp in dikke damesgroepen op Facebook. De merken en aanbevelingen vliegen je daar om de oren! Net als de vele pogingen om goede panty’s en sokken te kopen en de evenzovele mislukkingen.
Hoe kan het nou toch dat iemand met maat 48 perfect in panty X past, terwijl diezelfde panty bij iemand anders met precies dezelfde (kleding)maat halverwege de dijen muurvast komt te zitten? Omdat ik dat graag wilde weten, ging ik op onderzoek uit en ontdekte een aantal belangrijke dingen:
 
  • Er bestaat geen standaardkledingmaattabel die door álle damesmodemerken wordt gebruikt. Die zal er denk ik ook nooit komen. De ene maat 48 is daarom niet de andere maat 48. Meer hierover in het artikel: Maten en meten, alles over kledingmatenDat geldt dus ook voor beenmode. 
  • De maattabellen van pantymerken zijn veel te grof opgezet.
  • Panty’s worden van rekbaar materiaal gemaakt. Maar hierin zijn grote verschillen. De gebruikte lycra kan hemelsbreed verschillen van een andere soort. Ook de manier van breien, de dikte en het verfbad hebben invloed op de rek. Daardoor kan het zijn dat je van merk x in de ene soort panty een 48 past en van een andere panty ineens een 52 nodig hebt. En nee, de meeste pantymerken geven daar geen informatie over.
 

Traditionele maattabel versus de verfijnde Sarah’s Sweetie maattabellen


De maattabellen van totale lichaamslengte versus gewicht – waar heel veel pantymerken mee werken – zijn eigenlijk gewoon behoorlijk waardeloos. Ze gaan uit van de hele lichaamslengte, terwijl voor een panty alleen het onderstel tot de taille ertoe doet. En daarin zit een grote variatie, kan ik je vertellen na het opmeten van talloze vrouwen. Zonder al te technisch te worden: belangrijk zijn de lengte van de benen en de lengte van de zithoogte (heup van bovenkant been tot aan de taille). Een vrouw van bijvoorbeeld 1.70 meter lang kan korte benen hebben en een lang bovenlichaam of juist andersom. Ook iemands gewicht zegt weinig over de omvang, en zeker niets over de verdeling van de spieren, het bindweefsel en het vet op het lichaam. In de prullenbak dus, die maattabellen!
Maar wat dan? Bovenkleding kun je passen, met panty’s kan dat niet. Dus wat doen we dan vaak (met in ons achterhoofd al die eerdere miskopen)? We kiezen de grootste maat! Of in ieder geval een maat die groter is dan we normaal dragen. Dat pakt soms goed uit, maar vaak ook niet. Dan zit je met een panty die tóch te strak en te kort is. Of je denkt dat hij best past, totdat hij in de loop van de dag begint af te zakken. Want ja: ook een panty kan afzakken als die te groot voor je is.
 
Hartenkreten
Naast de jeans en de beha, staat de panty denk ik op wel op de derde plek in de top 3 van de ergste kledingstukken om te kopen. Dat maak ik op uit een aantal hartenkreten die ik kreeg toen ik een enquête hield onder klanten van Sarah’s Sweeties over beenmode. Met de nuttige kennis die dat opleverde, ben ik vervolgens aan de slag gegaan.

 

Het beenmode testpanel-avontuur


Ik wist wat jullie beenmodewensen en -ergernissen waren en waar de knelpunten zaten. Hoe kon ik die oplossen? Het beenmode-testpanel bracht de oplossing. Om niet in de valkuil van de gebruikelijke maattabellen te vallen en alleen beenmode (panty’s en sokken) te verkopen die aantoonbaar geschikt is voor vrouwen met maat 42 t/m 54, besloot ik een team samen te stellen van vrouwen met heel verschillende breedte- en lengtematen. En dan bedoel ik de maten die ertoe doen: beenlengte en zithoogte, plus taille, buik, heupen en de omvang van dijen en kuiten.

Er meldden zich veel dames na een oproep in de nieuwsbrief en op Facebook. Ze kregen een lange lijst met maten die ze op moesten meten. Zo kreeg ik een goed beeld van hun proporties. Er werd een representatief panel van twaalf vrouwen samengesteld van elke maat - 42/44 t/m 54/56 - iemand met gemiddelde/korte benen en lange benen. En bijna allemaal ervaren Sweetie-dragers. Het grote passen en testen kon beginnen. Iedereen kreeg een selectie panty’s en sokken zonder dat het merk zichtbaar was. Ik wilde niet dat eerdere positieve of negatieve ervaringen met een merk invloed hadden op de beoordelingen. (Dat is ook de reden waarom er in de webwinkel geen merken van de panty’s en sokken staan. Zo kun je je onbevooroordeeld op basis van je maten en de productomschrijving een keuze maken.)
 
Sommige panty’s vielen helaas af, zoals eentje met grote stippen. De stippen werden meer ‘ovale ufo’s’ zoals iemand noteerde, en de pasvorm en kwaliteit waren ook niet zo goed. Ja, ik kocht ook een aantal items op basis van een foto en dan kom je soms voor verrassingen te staan. Maar er waren gelukkig ook heel positieve resultaten. Die zijn gekozen voor de Selected for you by Sarah’s Sweeties beenmodecollectie.

Heel veel panty’s en ook sokken liet ik zo door het panel passen en beoordelen. Met de waardevolle gegevens die dat opleverde, ben ik vervolgens gaan rekenen. Na heel wat gepuzzel, gereken (met hulp van mijn moeder) en een snufje creativiteit kwam ik tot een verfijnde maattabel per product. Die moest niet alleen kloppen, maar ook niet te ingewikkeld en gebruiksvriendelijk zijn. De uitkomst bleek een link met de maten van de Sweeties te zijn. De meeste klanten hebben die al en kennen hun maat. En anders is die makkelijk te bepalen met de Sweetie maattabel. Of ik geef je persoonlijk maatadvies via de mail.

En de winnaars zijn:
maillotpanty met katoen (zwart & donkerblauw)
90-denier superstretchpanty (zwart)
50-denier superstretch panty luipaardprint (naturel & zwart/wit)
50-denier panty (zwart en nog een paar rode)
fishnetpanty (zwart)
20-denier naadpanty (zwart)

merinowollen basissokken (zwart & antraciet mêlee)
merinowollen kniekousen (zwart & donkerblauw)
modalkatoenen basissokken (zwart, marine & ivoor)
katoenen badstof sneakersokjes (zwart)
katoenen badstof voetsokjes (zwart)

De panty’s, kousen en sokken die het beste uit de test kwamen én die aansloten op een aantal wensen uit de enquête zijn vervolgens ingekocht. In de webshop staat een capsulecollectie met goede basisstukken (geen keuz stress!) waar ik helemaal achter sta.
Heb je door de Sweetie(s) net als ik veel meer jurken en rokken in je kast hangen? Dan kun je die met perfect passende beenmode ook heerlijk in de winter dragen!
 
De Selected for you by Sarah’s Sweeties panties vind je HIER en de sokkies HIER