Broeiend kruis? Dan is er iets niet pluis

 

Broeiend kruis? Dan is er iets niet pluis

Dit blog gaat over lief zijn voor je vulva en wat de Sweetie daarin kan betekenen, Ik schrijf iets over de balans van flora en fauna, mijn keuze voor natuurlijke materialen en de speciale kruis-vriendelijke afwerking van de Sweetie. En tot slot: natuurlijke verzorgingstips.

fotocollage van drie foto's. links: Sweetie met teksten over designdetails. Middelste: Sarah met gele Sweater met Rode kater en een zwarte slip met plaatje van een kat erop gedrukt. Rechts foto van een zwarte Sweetie met tekst over o.a. maten en stoffen.


Het moest er toch maar eens van komen: een blog over de flora en fauna van het vrouwelijk kruis. (Al schijnt de fauna – lees; schaamluis – door de blote-schaamstreektrend praktisch uitgestorven te zijn. Vraag is of nu deze trend over zijn hoogtepunt heen is of weer terugkeert).
Al bijna twaalf  jaar is de Sweeties-onderbroek met pijpjes op de markt. Een intiemer kledingstuk dan een slip is er volgens mij niet te bedenken. Ja, een beha hoort er ook bij. Maar je borsten hebben toch niet de openingen en kwetsbaarheid van je vulva/vagina (of poes, vayaya, poenie, yoni of hoe je haar ook noemen wilt).
En dus zijn extra zorg en oplettendheid op hun plaats. Bij het ontwerpen van de Sweeties is daarom niet alleen nagedacht over de oplossing tegen schurende bovenbenen, maar zeker ook over de liezen en de vulva. Dat is de juiste naam voor het zichtbare deel (buitenste- en binnenste schaamlippen en de clitoris). De vagina is alleen het deel voorbij de ingang.

 

Wat leeft heeft lucht nodig


De huid van en rond de vulva is bij de meeste vrouwen wat dunner en gevoeliger, zeker in of na de overgang. Om die te ontzien, is het zaak om te zorgen voor zo min mogelijk broeierigheid en schuren. ’s Nachts kun je dat bereiken door in je blote bips te slapen*, maar overdag is die vrijheid sociaal niet echt geaccepteerd. Dus dragen we kleding en om die langer schoon te houden, daaronder een slip. Het beste is een slip van katoen of een ander natuurlijk materiaal zoals zijde, viscose of wol. Hoe hard fabrikanten ook roepen dat hun synthetische stoffen tegenwoordig óók ademen en vocht opnemen: de eigenschappen van natuurlijke stoffen zijn en blijven op dat terrein ongeëvenaard. Hoe gevoelig je daarvoor bent is natuurlijk persoonlijk, en kan ook veranderen in de loop van je leven. Als tiener en twintiger stond ik hele nachten te dansen in truitjes van polyamide, nu ontplof ik al bijna bij het idee. En dan heb ik nog niet eens opvliegers.
Toen ik begon met de ontwikkeling van de Sweeties, stond dus vast dat ze van natuurlijke materialen gemaakt moesten worden.

* Kun of wil je niet in je blote bips slapen? Draag dan een liefst wat wijder zittende pyamabroek van een natuurlijk dun materiaal. Als het erg warm plakweer is kan een aansluitend broekje, zoals de Sweetie, prettig zijn; eventueel met wat zalf in de liesplooien. Aanbrengen op een droge schone huid.De stoffen van de Sarah's Sweeties collectie
Op dit moment gebruik ik katoen en bamboe-tricot als basis voor de Sweeties en de overige producten van de eigen collectie. De panty’s zijn grotendeels van synthetische materialen, daar is een Sweetie dan heel fijn onder. Wil je meer weten over de stoffen, bijvoorbeeld over hun eigenschappen en hoe je ze lang mooi houdt?
Lees dan HIER een artikel boordevol informatie (waar je ook bij het uitzoeken van andere kleding plezier van zult hebben).

 

Van het naadje en het kruisje


Je draagt dus een slip. Mocht je nog denken dat dit een onbelangrijk kledingstuk is, draag dan eens een dagje een onderbroek met dat harde naadje nét op de verkeerde plaats. Of een met een verkeerde pasvorm waardoor hij de hele dag in je bilnaad kruipt. En natuurlijk een zonder pijpjes en met blote benen. Auw!

Terug naar het ontwerp van de Sweetie in relatie tot je kruis. Het kruisstukje is natuurlijk van katoen of viscose, maar ook van een dubbel stukje stof. Je kruis is op je mond na, namelijk het vochtigste deel van je lichaam. Wel zo fris als dat vocht goed wordt opgenomen en de boel een beetje droog blijft. Zowel katoen als viscose kunnen heel veel vocht opnemen zonder doorweekt aan te voelen. Bovendien zijn deze stoffen luchtig – als in: ademend – en dus zweet en broeit het minder down under.
Wist je trouwens dat veel vrouwen inlegkruisjes dragen omdat het kruisje van hun slip te klein is?  Een nogal omslachtige en prijzige oplossing die bovendien niet werkt (zie ook de tips onderaan). Daarom is het kruisje van de Sweetie iets breder en langer dan van een gemiddelde slip. Om je liezen niet te irriteren, zijn de zijnaden van het kruisje bovendien afgewerkt met een naad met het stiksel aan de binnenkant. Zo heb je geen stiknaden in je liezen. Want reken maar dat die vooral bij warm weer extra irriteren.
(tekst gaat verder onder foto)

Detailfoto van de binnenkant van het kruisje van de Sweetie onderbroek met pijpjes. Er staan wat teksten overheen die ook in het artikel genoemd worden zoals dubbele laag stof en dichte zijnaden tegen irritatie van je liezen

Wat goed is voor je liezen is in dit geval ook goed voor je vulva. Die houdt namelijk ook niet van broeierigheid en schuren. Daar gaan alleen maar schimmels en bacteriën van groeien die je jeuk en een nare lucht geven. Een kennis van mij noemde dat een keer heel plat en plastisch ‘verschraalde kuttenlucht’. Een tricky uitspraak, want vrouwen hebben al de neiging om te denken dat hun vulva/vagina per definitie stinkt, iets wat allerlei producenten van verzorgingsproducten ons maar al te graag aan willen praten.

Laat ik voorop stellen: dat is echt onzin. Maar dames: zoals we ook weleens een dampende oksel of onfrisse adem hebben, zo verspreidt ons kruis, als we er niet goed voor zorgen en/of de hormonen of stress ons parten spelen, soms ook een penetrante geur. Of eigenlijk: de verstoorde vaginale flora en soms een schimmel doen dat. Verzorg dat gebied dus op de juiste manier en wees je bewust van de voor- en nadelen van je kledingkeus. Het gaat niet alleen maar om het uiterlijk. Al wil het oog natuurlijk ook wat. Dus is mijn motto: Sarah’s Sweeties: sweet for your thighs (and vulva), candy for the eyes.


 

Tips voor een gezonde flora


Goed verzorgen betekent niet: wassen met zeep of allerlei middeltjes die claimen daar een veilig alternatief voor te zijn. Gewoon lauw tot handwarm water is genoeg. Gebruik liefst stromend water en anders een schoon washandje. Nog wat extra tips:
  • Er wordt als oplossing tegen schurende bovenbenen door sommige mensen geadviseerd om deodorant te gebruiken tussen de benen en in de liezen, al dan niet een extra dry. Gezien het gevoelige evenwicht van de flora in je kruis, lijkt mij dat geen goed idee. 
  • Gebruik geen of zo min mogelijk inlegkruisjes, die hebben een plastic laagje dat extra broei veroorzaakt. Ook de bleekmiddelen waarmee ze zo stralend wit worden gemaakt, zijn omstreden.
  • Wissel regelmatig (advies is om de vier uur, maar het hangt natuurlijk ook af van hoe heftig je menstruatie is) je (ongeparfumeerde) tampon of maandverband. Als je een menstruatiecup gebruikt is het advies deze twee á drie keer per dag te verwijderen en schoonmaken. Er zijn tegenwoordig ook menstruatieslips. Als iemand daar ervaring mee heeft, ben ik daar heel benieuwd naar.
  • Veeg na het ontlasten je billen af naar achteren en niet in de richting van je vulva, dat voorkomt bacterieoverdracht. Hou het bij gewoon ongeparfumeerd wc-papier of stoffen doekjes die je heet wast. Kun je echt niet zonder vochtige doekjes? Gebruik die dan alleen voor je anus en billen en blijf weg bij je vulva en vagina. Gooi ze nooit in de wc, dat verstopt de waterzuiveringsinstallatie en het materiaal geeft microvezels af.
  • Draag ondergoed van natuurlijke materialen, dat is bij warm weer sowieso prettiger.
  • Gebruik het liefst geen wasverzachter, de geurstof kan de balans van je vulva verstoren en dus irriteren. Het is bovendien niet goed voor de stof van je onderbroek.
  • Toch een sterke afwijkende odeur die langer duurt? En ook meer (witte) afscheiding en/of jeuk? Ga dan echt even langs bij de huisarts. Ga onder geen beding zelf kliederen met tampons met yoghurt, zoals een huismiddeltje was in de jaren tachtig. In het verlengde daarvan: tegenwoordig heb je de voor Nederland nieuwe trend om je vagina te stomen met een kruidenbad. Hierover zijn de meningen verdeeld. Het is een traditie die al lang in Afrika en door sommige Afro-Surinaamse vrouwen wordt toegepast. Een van de redenen daarvoor is dat het je vagina naar verluidt strak als een maagd zou houden. Bij dat soort ideeën gaan bij mij de nekharen al overeind staan, maar dit terzijde. Op internet vind je vooral veel sites die de kruiden voor zo’n stoombad verkopen en er dus reclame voor maken. Gynaecologen laten een kritischer geluid horen. Lees bijvoorbeeld HIER  een interview van GezondNU met Willem-Jan Cuypers, gynaecoloog en arts-seksuoloog bij de Nederlandse wetenschappelijke vereniging voor  seksuologie (NVVS). Verder staat het je natuurlijk vrij om te doen wat je zelf goeddunkt, op eigen verantwoording.